Kraftiga nedskärningar i resurserna för övervakning av havsmiljön har fått havsforskare och miljöövervakare från universitet och myndigheter att gå samman. Utan långsiktig finansiering riskerar kunskap gå om intet, med stora konsekvenser för vår förståelse av miljön i våra hav.
Foto: Jesper Ström/Stockholms universitet
Det kan vara frestande att skära bort lite mätningar här och där för att spara in på miljöövervakningen i tider då budgeten är stram. Men då gör samhället sig en björntjänst. Då riskerar de långa tidsserierna av övervakningsdata att ersättas av en bristfällig insamling av mätdata som omöjliggör både åtgärdsuppföljning och en fördjupad kunskap om havsmiljön.
Kostnaden för en högkvalitativ och långsiktig övervakning av havsmiljön kan tyckas hög, men är försumbar jämfört med vad åtgärder och konsekvenser av miljöskador kostar.
För att tydliggöra detta har forskarna sammanställt följande publikationer:
Debattartikel
Trots att politiker från alla partier nyligen betonat vikten av en god havsmiljö, har det skett kraftiga nedskärningar i resurserna för övervakning av havsmiljön. Det gör det svårt att bedriva en klok och kostnadseffektiv havsmiljöpolitik och hotar också Sveriges möjligheter att uppfylla EU:s miljödirektiv, menar forskare och miljöexperter från ledande svenska universitet i en gemensam debattartikel Farligt att banta ned miljöövervakningen av Östersjön i Altinget 16 januari, 2025.
Policy memo
Som ett kort inspel till regeringens budgetarbete 2025 gjordes ett Policy memo: Minskad miljöövervakning får stora konsekvenser
Där skrevs bland annat att budgeten till den marina miljöövervakningen blivit så reducerad att forskare och i slutändan beslutsfattare kan göra felbedömningar på knapphändiga data. Man riskerar därmed att inte upptäcka förändringar i havsmiljön. Det blir också svårare att följa upp effekter av samhällets åtgärder för att förbättra miljön.
Miljöövervakning behövs för att åtgärda miljöproblem i havet. Det skriver forskarna i en policybrief som sammanfattar varför miljöövervakning behövs och viktiga kriterier som behöver uppfyllas. Där finns också forskarnas rekommendationer.
Samhället står idag inför massiva och mycket kostsamma åtgärder för att motverka effekter av klimatförändringar, övergödning, miljögifter, minskad biologisk mångfald och överfiske. Därtill kommer nya utmaningar som säkrad livsmedelsförsörjning och geopolitisk instabilitet.
För att kunna bedöma behovet av att vidta kostsamma åtgärder fordras ett vetenskapligt betryggande underlag. Utan en god förståelse för havets miljö och ekologiska samband riskerar man att vidtagna åtgärder blir verkningslösa eller ineffektiva.