Askölaboratoriet
Askölaboratoriet ligger på en ö mitt i ett naturreservat strax söder om Stockholm i Trosa skärgård. Fältstationen med dess fartyg och båtar används i första hand för marin forskning, utbildning och miljöundersökningar, samt för arbetsmöten om havet och en del studiebesök.
Askölaboratoriet är öppet året runt. Det är en nationell resurs och vi välkomnar forskare och studenter från alla lärosäten, både från Sverige och andra länder. Askö är också hemmahamn för R/V Electra och våra övriga forskningsfartyg.
Läs mer om Askölaboratoriets forskningsfartyg och båtar.
Vädret på Askö i realtid
Är du på väg ut till Askö, eller intresserad av mätdata från ön? Nu kan du se väderförhållanden, temperatur, ljusförhållanden och vindriktning i realtid.
Bokning och priser
Här finns all information om kostnader för att använda stationen, fartyg och båtar, samt hur du går tillväga för att boka dem.
Forskning och miljöövervakning

Fortfarande är kunskapen om livet under ytan närmast rudimentär för havet, jämfört med vad vi vet om landmiljöer. Till Askölaboratoriet kommer forskare med olika mål. Många arbetar för att förbättra vår grundläggande kunskap om ekologin i olika livsmiljöer. Andra arbetar med att specifikt påvisa vilken effekt olika typer av mänsklig störning har på olika arter och ekosystem. Ungefär en tredjedel av de som kommer till Askö är forskare, resten är kurser eller möten.
På Askölaboratoriet erbjuds forskare flera möjligheter att studera havet; direkt i fält, inne på laboratoriet eller mitt emellan, i experimenthallen. Olika metoder passar olika typer av frågeställningar.
Läs mer om Östersjöcentrums arbete kopplat till miljöövervakningen
Möten och workshops

Med sin idylliska framtoning är Askö på många sätt en perfekt plats för kreativa möten. Det isolerade läget och de vackra omgivningarna ger bra möjligheter till att fokusera, utbyta erfarenheter och driva processer inom ett projekt framåt.
På stationen finns det som behövs för effektiva möten, en miljö som gör det lätt att bygga gemenskap och möjlighet till spännande aktiviteter. Prova snorkelleden på pausen? Ta en cykeltur till den vackraste stranden i hela skärgården? Grilla i kvällsolen och basta i månskenet? Kontakta oss gärna för tips inför ditt möte!
Kurser och utbildningar

Många olika kurser använder årligen Askölaboratoriet för att låta studenterna prova på fältarbete i praktiken. Huvuddelen är högskolestuderande som läser alltifrån grundutbildning till högspecialiserade doktorandkurser.
Ungefär 400 studenter spenderar årligen kortare eller längre tid på Askölaboratoriet. Sammanlagt är ett tjugotal olika kurser ute på ön i närmare 100 dagar per år.
Resurser och utrustning

Laboratoriet är väl utrustat för forskning och undervisning, både i fält och inomhus. Självklart har vi också bra utrymmen för att hålla olika typer av möten.
Hos oss finns exempelvis: rinnande brackvatten direkt från havet, klimatrum, experimenthall, flera välutrustade laboratorier, konferensrum och trådlöst internet. Självklart har vi även gott om fältutrustning, eget dykrum och komplett snorkelutrustning.
Läs om stationens resurser för arbete i labb och i fält
Praktisk information och faciliteter

Naturen på Askö är mycket vacker, och där finns gott om bär, svamp och härliga bad vid både klipp- och sandstränder. Det finns också en trevlig liten bastu alldeles vid badberget.
Det finns ingen affär på Askö, de flesta som kommer hit har med sig mat som de lagar i något av våra kök. Det går också bra att få hjälp av oss att beställa catering för din grupp.
På ön får ungefär 40 personer plats att sova i enklare rum eller stugor. Kurser brukar bo i "kurskorridoren" där man delar rum, och forskargrupper brukar bo i våra stugor. Hör av er om du vill veta vad som passar er bäst! Medtag alltid egna lakan (OBS ej sovsäck!) och inneskor.
Resa till Askö
Båten ut till Askö går från Uttervik, strax söder om Trosa. Askölaboratoriet är inte öppet för allmänheten. Endast föranmälda forskare, kurser och studiebesök kan besöka fältstationen.
Vägbeskrivning till Uttervik
Restiden till Uttervik från Stockholm är ca 1 timme och från Nyköping ca 45 minuter.
Tag av från E4 mot Trosa, trafikplatsnummer 138.
Tag höger mot Studsvik; in i, och igenom Vagnhärad.
Sväng vänster till väg 219 mot Studsvik och Västerljung.
Tag av till vänster vid skylten Trosa 5 km.
Sväng höger mot Uttervik 7 km, precis efter Tureholms slott.
Följ vägen ända ner till hamnen. Parkeringsplatser finns.

Ingen bil?
Det går inga bussar till Uttervik. De närmsta hållplatserna man kan nå är Trosa eller Vagnhärad och därifrån kan man åka förbokad taxi. SverigeTaxi finns tillgänglig i området, tel 0156-10 000.
Hör av dig om du behöver hjälp med skjuts till Uttervik.
Om du inte har tillgång till bil, hjälper vi gärna till att tipsa om samåkning med andra som planerar att komma ut till ön.
Till och från fältstationen på ön
Båtresan ut till Askö tar 10-30 minuter, beroende på vilken båt som kör.
Kurser och möten hämtas och lämnas på överenskomna tider. Det ingår i priset.
Övriga åker med ordinarie turer (inga turer lördag-söndag samt helgdag).
Har du andra önskemål om tider, så hör gärna av dig. Vi gör vad vi kan för att tillgodose dem.
Båttider
från Uttervik till Askö kl. 8.00
från Askö till Uttervik kl. 16.00
Vid behov och när verksamheten tillåter körs en gratis förmiddagstur:
från Askö till Uttervik vid 10-tiden
från Uttervik till Askö ca 30 minuter senare
Meddela ALLTID senast 14.00 dagen före om du vill åka med till Askö. Annars kan vi inte garantera att du får plats ombord. Förmiddagsturen körs bara vid behov!
Taxibåt
Taxibåt finns tillgänglig vid behov, och en tur kostar ca 1600 kr:
Staffan Hammar, 070-533 6979.
Historia

Som första fältstation på svenska ostkusten, på ön Askö i Trosa-Landsorts skärgård, anlades Askölaboratoriet 1961 av professor Lars Silén, prefekt för zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Det har skrivits flera böcker om forsknignen genom tiderna och labbets uppbyggnad och utveckling.
Kontakt
Askölaboratoriets fasta personal finns på stationen under vardagar mellan cirka 08:30-16:00. Vi som arbetar på här har många olika arbetsuppgifter. Utöver vanligt underhåll av byggnader, båtar och utrustning tar vi emot bokningar och planerar allas vistelse på bästa sätt utifrån önskemål och möjligheter. Vi sköter transporter och provtagningar, visar er tillrätta och hjälper till om något problem uppstår.
Eva Lindell
Chef för Askölaboratoriet
Thomas Strömsnäs
Befälhavare och chef över R/V Electra
Mattias Murphy
Skeppare och tekniker R/V Electra
Henrik Andersson
Skeppare och tekniker
Markus Maxe
Skeppare och tekniker
Jesper Ström
Dykansvar
Organisationsnummer: 202100-3062
Tel: 08-5537 85 80
E-post: asko.ostersjocentrum@su.se
Faktureringsadress
Stockholms universitet
C8201
190 87 Rosersberg
OBS! Ange referens 484 på fakturan
Postadress
Askölaboratoriet
619 92 Trosa
Senast uppdaterad: 12 december 2023
Sidansvarig: Östersjöcentrum