Baltic Breakfast: Pesticider – bedömning av effekter på hälsa och miljö

Seminarium

Datum: onsdag 22 januari 2025

Tid: 08.30 – 09.15

Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7

Kemiska bekämpningsmedel, pesticider, används dagligen världen över för att hantera olika problem i odlingar, allt från ogräs till svamp- och insektsangrepp. Många menar att de behövs för att få tillräckliga skördar, medan andra argumenterar att riskerna för människa och natur är för stora.

 

För att minska negativa effekter av pesticidanvändning har EU en rad lagstiftningar som hanterar hur pesticider får lanseras på marknaden och hur användningen får ske. Som en del av förra EU-kommissionens gröna giv, föreslogs 2022 en ny förordning, SUR, som skulle revidera den gamla bekämpningsmedelslagstiftningen från 2009. Men förslaget vann inget gehör bland medlemsstaterna och kommissionen tvingades dra tillbaka förslaget i mars 2024.

Pesticider får bara marknadsföras efter bedömning av såväl deras effektivitet för att skydda grödan som risker för omgivningen. Detta eftersom spridning till miljön kan leda till effekter på andra organismer, inklusive människor. För att myndigheterna ska kunna bedöma ett nytt bekämpningsmedel krävs dataunderlag som det sökande förtaget förväntas skicka in. Forskning rörande hälsoeffekter av pesticider visar att företag inte alltid lämnar ut sina studier trots att de måste.

Pesticider är ämnen framtagna för att på ett eller annat sätt påverka liv, och det riskerar de att göra om de hamnar i för höga halter där de inte ska vara. Hur är det med resthalter i vatten? Vad visar miljöövervakningen?

Välkomna till ett frukostseminarium där vi diskuterar möjligheterna att bedöma pesticiders effekter på hälsa och miljö!

 

Medverkande

Axel Mie, forskare vid Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet och vid Epok, SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Sveriges lantbruksuniversitet.

Bodil Lindström, miljöanalysspecialist vid CKB, SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön, Sveriges lantbruksuniversitet.

Moderator: Ellen Bruno, omvärldsanalytiker vid Stockholms universitets Östersjöcentrum

 

Praktisk information

Seminariet anordnas onsdag 22 januari kl 8.30-9.15 på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.

Fysiskt deltagande kräver anmälan.

Anmälan för fysiskt deltagande

Seminariet sänds också digitalt på denna sida och på su.se/ostersjocentrum/balticbreakfast. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.

Ställ gärna frågor till forskarna på slido (#22102) eller genom att maila oss på ostersjocentrum@su.se.

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.