Ny publikation sammanställer viktiga åtgärder för Östersjön
Vad krävs för att förbättra miljön i Östersjön? I en ny publikation har forskare och experter vid Stockholms universitet sammanställt en rad viktiga åtgärder som beslutsfattare runt Östersjön bör fokusera på.
Östersjön är ett unikt ekosystem i akut behov av bättre skydd och omsorg. Många bestånd av fisk, marina däggdjur och sjöfåglar har decimerats, och andra är förorenade eller i dåligt skick. Syrefattiga zoner, grumligt vatten och skadade livsmiljöer är också starka påminnelser om mänsklig påverkan. För att samhället ska kunna dra full nytta av havet krävs ett välmående ekosystem. Förbättringar i kustmiljön kan dessutom öka nettoupptaget av växthusgaser, vilket gör åtgärder i dessa områden särskilt viktiga för att begränsa klimatförändringarna.
På Östersjödagen 2024 lanserar Östersjöcentrum en ny publikation med 21 viktiga åtgärder för att förbättra miljön i Östersjön, från Bottenviken till Kattegatt. Åtgärdspaketet är resultatet av intensiva diskussioner mellan forskare och experter vid Stockholms universitet, och återspeglar deras expertis snarare än att göra anspråk på att vara uttömmande.
Forskarna och experterna konstaterar att det behövs kraftfulla beslut för att minska utsläppen av näringsämnen och farliga ämnen till Östersjön, och för att säkerställa utvecklingen av en hållbar blå ekonomi med en ekosystembaserad fiskeriförvaltning och ett adekvat marint skydd.
– Genom gemensamma ansträngningar och modiga beslut kan beslutsfattarna runt Östersjön bana väg för ett friskare och mer motståndskraftigt hav – ett hav som kan upprätthålla både liv och försörjning för kommande generationer, skriver Östersjöcentrums föreståndare Tina Elfwing och vetenskapliga ledare Christoph Humborg.