Nästa sommar kommer FN:s tredje globala havskonferens att hållas i franska Nice. Nu efterfrågar arrangörerna förslag på åtgärder som behövs för att nå målen för havet. Östersjöcentrum har svarat och lyft de teman och åtgärder som forskare och experter vid Stockholms universitet sammanställt i vår nya publikation ”Viktiga åtgärder för Östersjön”.
Foto: Bengt Ekberg/Azote.
Nästa globala havskonferens kommer att hållas i Nice, Frankrike, den 9-13 juni 2025 med Frankrike och Costa Rica som gemensamma värdar. Målet med FN-konferensen är att stödja genomförandet av mål 14 för hållbar utveckling: Bevara och hållbart nyttja oceanerna, haven och de marina resurserna för hållbar utveckling.
Åtgärder och mobilisering i fokus
Det övergripande temat för nästa års konferens är att påskynda åtgärder och mobilisera alla aktörer för att bevara och hållbart nyttja haven. Här ska ytterligare och brådskande åtgärder för att bevara och nyttja haven identifieras och stödjas.
Ellen Bruno
– Arrangörerna vill att konferensen ska bli en plattform för att bygga framgångsrika partnerskap och försäkra sig om att pågående processer kan genomföras snabbt och effektivt, säger Ellen Bruno som är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum.
Återkommande möten
Konferensen kommer att bygga vidare på FN:s tidigare havskonferenser, som arrangerades av Sverige och Fiji 2017 i New York och av Portugal och Kenya 2022 i Lissabon.
Östersjöcentrum deltog i Lissabon som en del av den svenska delegationen.
Gun Rudquist vid FN:s havskonferens i Lissabon 2022. Foto: Privat
– Några intryck från 2022 var att havsdiskussionerna åtminstone har rört sig från att prata om huruvida problem finns till att fokusera på förändring, säger Östersjöcentrums policychef Gun Rudquist som var på plats. Fortfarande var det dock alltför täta skott mellan land och hav – perspektivet ”source-to-sea”, nämndes knappt. Följaktligen fanns övergödning knappt med på kartan, vilket vi hoppas kan ändras denna gång.
Konferensen kommer förhoppningsvis bli en mötesplats för representanter från alla delar av samhället, inklusive akademin. Förhoppningsvis inkluderas då en diskussion om hur samverkan mellan forskningen och resten av samhället kan öka.
Framfört Östersjöcentrums synpunkter
Som ett steg i en inkluderande process har en on-line konsultation just genomförts där arrangörerna frågar efter förslag på åtgärder som behövs för att nå målen.
Publikationen Viktiga åtgärder för Östersjön
– Östersjöcentrum har svarat på konsultationen, berättar Ellen Bruno. Vi fokuserade på de teman och åtgärder som identifierats i vår nya publikation ”Viktiga åtgärder för Östersjön”. Här har forskare och experter vid Stockholms universitet sammanställt en rad viktiga åtgärder som beslutsfattare runt Östersjön bör fokusera på för att få full nytta av havet.
– Vi hoppas att regeringen fortsätter engagera sig i det globala havsarbetet, avslutar Ellen Bruno. Att man precis tagit bort tjänsten som havsambassadör är en oroande nedskärning. Det behövs snarare satsningar på havsfrågorna.