Jean-Jacques Rousseau, av Maurice Quentin de La Tour. Källa: akg-images / Universal Images Group.

Han hade idéer om alltifrån barnuppfostran till hur man skapar ett demokratiskt samhälle – och hävdade att den nya tekniken skulle få förödande effekter på det mänskliga själslivet. Därtill var han både musiker och teaterälskare. Filosofen och författaren Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) var upplysningstidens stora humanist. Men vad gick hans tänkande i stort ut på? Varför tvingades han som femtioåring plötsligt fly Frankrike? Och hur relevanta är hans idéer idag?

Bildningspodden lär dig allt väsentligt om en av den moderna historiens viktigaste tänkare, tillsammans med idéhistorikern Elisabeth Mansén och litteraturvetaren Jennie Nell, båda verksamma vid Institutionen för kultur och estetik. Samtalet leds av Magnus Bremmer. Kom och lyssna!

Om Bildningspodden

Bildningspodden – Sveriges populäraste forskarpodd – produceras av Magnus Bremmer för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet.

Magnus Bremmer i bibliotek
Magnus Bremmer.

Magnus Bremmer disputerade i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik 2015 på avhandlingen Konsten att tämja en bild: Fotografiet och läsarens uppmärksamhet i 1800-talets Sverige. Nu arbetar han som forskningsredaktör vid Områdeskansliet för humanvetenskap. Rousseau-avsnittet i det nyinredda biblioteket blir första gången Bildningspodden spelas in inför publik på universitetsområdet.

–Vad passar bättre för den första livepodden i ”humanistvillan” än att prata om en tvättäkta humanist?, säger Magnus Bremmer.

Vad kan lyssnarna förvänta sig för sorts samtal?

–Vi försöker alltid hålla samtalen lediga, underhållande – och målmedvetna. Hoppas att vi kan fånga Rousseau i komplex helfigur och att vi haft roligt längs vägen.

Jennie Nell och Elisabeth Mansén
Jennie Nell och Elisabeth Mansén.

Vad säger du om avsnittets gäster?

–Det är extra roligt att båda gästerna har lokal förankring. Biblioteket är deras arbetsmiljö. Två mycket kompetenta, välformulerade och underhållande forskare. Elisabeth Mansén är dessutom en av våra stammisar. Hon är med för tredje gången, efter att ha pratat om både kurortens historia och filosofen Mary Wollstonecraft.

Du har ju själv en relation till biblioteket?

–Ja, jag var forskare på institutionen i sju år och har ägnat många stimulerande, inspirerande timmar (och kanske en och annan långtråkig) i biblioteket. Vi har letat efter ett forum där vi kan spela in Bildningspodden inför publik mer regelbundet, gärna på campus. Nu när Humanistvillans bibliotek fått en ansiktslyftning är det verkligen den perfekta platsen. Kanske kan det bli en återkommande grej.

Lyssna på tidigare avsnitt på bildningspodden.se eller där poddar finns.