Baek Heena
Baek Heena. Foto: Författarens privata / alma.se

Den 31 mars fick vi veta att den koreanska bilderbokskonstnären Baek Heena får världens största barn- och ungdomslitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-priset) 2020. Så här skrev juryn i sin motivering:

“Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Heena Baek filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande.”

Så vem är årets pristagare? Det diskuterades i ett livesänt samtal mellan ALMA-juryledamoten Elina Druker och kulturskribenten Johanna Lundin.

Evenemanget var ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek, ALMA-priset och Svenska barnboksinstitutet. Samtalet går att se i efterhand:

Stadsbibliotekets Facebooksida.

Elina Druker framför en vägg av bokhyllor. Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet
Elina Druker. Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet

Om Elina Druker

Elina Druker är professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, särskilt barn- och ungdomslitteratur. Hon har främst ägnat sig åt forskning inom barnlitteratur, modernism och avantgarde med tonvikt på relationer mellan olika medier. Mer om Elina Drukers forskning.

Tidigare artiklar om Baek Heena

31/3: Bilderbokskonstnären Baek Heena får ALMA-priset