Boel Westin. Foto: Eva Dalin

246 kandidater från 64 länder är nominerade till utmärkelsen som är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Dessa har föreslagits av drygt hundra organisationer från hela världen med expertkunskaper inom barn- och ungdomslitteratur.

Samtliga kandidater på hemsidan Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

2019 års pristagare tillkännages den 2 april i Stockholm.

Westin och Druker i juryn

Sedan flera år är Boel Westin, professor emeritus vid Institutionen för kultur och estetik, juryns ordförande. I juryn för ALMA-priset återfinns även Elina Druker, professor i litteraturvetenskap vid institutionen.

Om priset

Utmärkelsen och prissumman på fem miljoner svenska kronor delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen.

Priset inrättades av Sveriges regering 2002 och administreras av Statens kulturråd.