Almedalsveckan 2015

Östersjön i fokus under Almedalsveckan

Östersjön var temat för många intressanta evenemang under Almedalsveckan 2015. Flera av våra forskare och experter var på plats och vi samordnade evenemang tillsammans med Initiativet Hållbara Hav och Östersjöveckan samt deltog i Stockholms universitets seriesamtal.

Initiativet Hållbara Hav

Ombord på Briggen Tre Kronor
Hur påverkas Östersjön av dig och du av Östersjön? Kemikalier, plaster och antibiotika är produkter vi använder varje dag, men som kan få en negativ effekt på Östersjön. Som konsument landar många tunga val på dig, men vad säger forskningen om samspelet mellan människa och miljö?

Utställningen "Östersjöns miljöutmaningar" byggdes upp på briggen Tre Kronors däck. Forskare och kommunikatörer fanns på plats för att fråga och diskutera med.

  • Måndag till onsdag hölls seminarier ombord Briggen Tre kronor tillsammans med Initiativet Hållbara Hav, MistraPharma, Aces vid Stockholms universitet och Kemikalieinspektionen.
  • Läs reflektion och se bilder från utställning och seminarier i Tångbloggen som hade vår senior adviser Lena Kautsky på plats.

Östersjöveckan

Utmaningar och möjligheter i Östersjöregionen
Precis som förra året var vi med på flera av Östersjöveckans aktiviteter. På måndagen öppnade vi hela veckan med ett seminarium om blå tillväxt. Samtliga seminarier sänds live och finns tillgängliga att se i efterhand.

Stockholms universitet

Möten mellan människa och miljö – vilken kunskap krävs för kloka beslut? Ett seriesamtal om klimat och miljö, kost, ojämlikhet i hälsa och ett gränslöst arbetsliv. Vår föreståndare Tina Elfwing deltog i samtalet Att kommunicera komplexa miljöfrågor arrangerat av Stockholms universitet den 1:a juli mellan 14.30 och 15.10.

Almedalen Seriesamtal om att kommunicera komplexa miljöfrågor

Att kommunicera komplexa miljöfrågor

Ett spännande och berikande samtal under årets Almedalsvecka om myter, klimatångest och underlag för politiska beslut. Sex högaktuella och kunniga personer diskuterade och gav sin syn på hur miljöfrågor bör kommuniceras.

Håll kontakt med oss!

Jourforskare i Almedalen
Söker du någon som kan kommentera utspel om fiske, jordbruk, miljö och miljögifter? Våra forskare är på plats under veckan och finns tillgängliga för kommentarer och inspel i debatter.

Följ oss på twitter

Använd hashtaggen #förÖstersjön för att ställa frågor till våra forskare och för att berätta vad du eller din organisation gör för Östersjön.

Kontakt och projektledare vid Östersjöcentrum
Marie Löf, marie.lof@su.se, 070-181 4442

Till Stockholms universitets sida om Almedalen 2015

Till almedalsveckan.info för det officiella programmet 2015

Almedalen tidigare år

Östersjöcentrum arrangerade ett av Stockholms universitets seminarium under Almedalsveckan 2013 och förra året deltog vi under Östersjöveckan, Hållbara Havs aktiviteter, samt höll Öppet skepp med forskningsfartyget Aurelia i Visby hamn.