I en färsk EU-rapport rekommenderas medlemsländer att stiga fram och leda arbetet för ett EU-förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter. Kan Sverige ta den rollen – och i så fall hur? Regeringen vill se ett nationellt förbud. Skulle det hjälpa eller stjälpa arbetet för ett förbud i hela EU?

Hur fortlöper kosmetikabranschens egen process med att fasa ut mikroplast? Seminariet inleds med en presentation av den senaste vetenskapliga kunskapen om mikroplast. Hur stora är utsläppen i havsmiljön, hur skadliga är de och vilka processer för utfasning pågår i Sverige och EU? Därefter följer ett panelsamtal om de politiska förutsättningarna för ett svenskt respektive ett EU-förbud mot mikroplast i kroppsvårdsprodukter. I en serie seminarier ombord på Briggen Tre Kronor uppmärksammas vad vi kan göra tillsammans för att rädda Östersjöns miljö. 

Östersjöcentrums deltagande: Marie Löf, forskare och Henrik Hamrén, moderator, Stockholms universitets Östersjöcentrum/Baltic Eye

Arrangörer: Baltic Eye vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, Kemikalieinspektionen, Hållbara Hav, Trossa AB, Länsförsäkringar Stockholm.

Marie Löfs föredrag:

Snabba citat:

Paneldebatt: