Forskningsområde: Östersjöns kustzoner

Östersjöcentrums forskning kombinerar kunskap från geologi, oceanografi, biogeokemi, ekologi och ekonomi för en bred och tvärvetenskaplig förståelse av kustekosystemet i Östersjön och hur det påverkas av mänskliga aktiviteter, föroreningar och klimatförändringar.

Fritidsbåt åker ut från hamnen i gamla Oxelösund
Foto: Mostphotos

Vi studerar också effekter av olika förvaltningsåtgärder, som naturskydd, fiskefredning och ekologisk restaurering, på biologisk mångfald som också inkluderar populationsdiversitet och ekosystemfunktion. Forskningen bedrivs både i fält, bland annat vid Askölaboratoriet och med fartyget R/V Electra, men vi jobbar också med numerisk modellering och evidenssynteser. Ett viktigt mål med våra studier är att ge vetenskapligt stöd till kustzonsförvaltning.

 

Pågående forskningsprojekt

Inom det finsk-svenska strategiska partnerskapet Baltic Bridge vill vi undersöka hur en hög biologisk mångfald och hög förekomst av nyckelhabitat i kusten påverkar långtidsinlagring av kol, samt om påverkade miljöer med låg mångfald ökar sina bidrag av koldioxid och kraftfulla växthusgaser som metan, lustgas och halogenerade kolväten.

CoastClim, en mångvetenskaplig satsning som har utvecklats från Baltic Bridge. Från Stockholms universitet ingår Östersjöcentrum och Bolincentrum, från Helsing­fors universitet ingår Tvärminne Zoologiska Station och Centret för atmosfärsvetenskaper (INAR). Inom projektet ska undersökas hur en hög biologisk mångfald och hög förekomst av nyckelhabitat i kusten påverkar långtidsinlagring av kol, samt om påverkade miljöer med låg mångfald ökar sina bidrag av koldioxid och kraftfulla växthusgaser som metan, lustgas och halogenerade kolväten.

Läs mer om CoastClim.

Projektet studerar lekaktivitet hos strömming i Stockholms ytterskärgård genom att mäta mängden larver under lekperioden.

Projektet kartlägger strömmingspopulationen i Stockholms sydöstra skärgård för att utvärdera vilka effekter fisket har på populationen och hur det påverkar kustens ekosystem. Projektet följer upp tidigare undersökningar från 1989-2006 och innefattar trålning och hydroakustiska mätningar. Den insamlade strömmingen kommer att ingå i en populationsgenetisk studie av strömming från svenska kusten, av forskare vid zoologiska institutionen.

Målsättningen med projektet är att visa att det är möjligt att återfå god vattenkvalitet i en övergödd vik, och bedöma kostnader för olika insatser. Ansatsen är att vetenskapligt utvärdera insatta åtgärder och kommunicera resultaten i syfte att få en kunskapsöverföring till andra områden med åtgärdsbehov.

Projektet kommer att undersöka och utvärdera metoder för att vända den negative utvecklingen som sker i många grunda vikar (laguner) i Östersjön, till följd av övergödning, fysisk exploatering och ändrade näringsvävar. Målsättningar är både att öka den vetenskapliga kunskapen om olika åtgärder men också att tillgängliggöra denna kunskap så att lokalt åtgärdsarbete kan vila på säkrare grund.

Läs mer om Levande vikar

Andra delar av vår Östersjöforskning

Våra forskare arbetar med Östersjöns miljöutmaningar hela vägen från källa till hav.

Läs mer om vår forskning i avrinningsområdet och det öppna havet här.

På denna sida