Baltic Breakfast: Ger EU:s fiskekvoter ett hållbart fiske?
Seminarium
Datum: onsdag 25 september 2024
Tid: 08.30 – 09.15
Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm, samt digitalt
Den 21 - 22 oktober bestämmer EU:s fiskeministrar kvoterna för 2025 års Östersjöfiske. De gör det utifrån ett vetenskapligt underlag som de har beställt. Men vad säger underlaget egentligen? Och hur ska det läsas?
Ställ gärna frågor till forskarna på slido (#22102) eller genom att maila oss på ostersjocentrum@su.se!
Varje år i början av sommaren svarar Internationella havsforskningsrådet (ICES) på EU-kommissionens frågor om vilka fiskfångster som motsvarar ett mål som EU:s medlemsländer har kommit överens om ska gälla för Östersjöns kommersiellt fiskade fiskbestånd. Dessa så kallade råd ligger sedan till grund för både EU-kommissionens förslag på kvoter och medlemsländernas beslut om kvoter. Men, vilka frågor är det egentligen forskarna svarar på och vad svarar de INTE på?
EU:s hav ska enligt marina direktivet förvaltas enligt ekosystemansatsen. Det betyder att när man förvaltar delar av havet, till exempel fisket efter ett visst bestånd, ska man ta hänsyn till påverkan på hela ekosystemet. Den samlade användningen av havets resurser måste också ligga inom gränserna för vad ekosystemet klarar av. Men hur ska man som förvaltare förstå dessa gränser, hur hänger Östersjöns ekosystem egentligen ihop?
Varmt välkomna till ett frukostseminarium som belyser dessa frågor!
Deltagare:
Agnes Karlsson, docent i marinekologi vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet
Charles Berkow, policyanalytiker vid Östersjöcentrum, Stockholms universitet
Moderator: Gun Rudquist, policychef vid Stockholms universitets Östersjöcentrum
Praktisk information:
Seminariet anordnas onsdag 25 september kl 8.30-9.15 på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.
Fysiskt deltagande kräver anmälan.
Anmälan för fysiskt deltagande
Seminariet sänds också digitalt på denna sida och på su.se/ostersjocentrum/balticbreakfast. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.
Ställ gärna frågor till forskarna på slido (#22102) eller genom att maila oss på ostersjocentrum@su.se.
Om Baltic Breakfast
Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.
Senast uppdaterad: 23 september 2024
Sidansvarig: Östersjöcentrum