Inlagd sill, rökt lax, skinka, julkorv och i vissa delar av landet ål, hör julbordet till. Finns det något samband mellan vad vi dukar upp på julbordet och Östersjön?

Under seminariet kommer tre viktiga Östersjörelaterade frågor med koppling till julmaten att diskuteras.

  • Fiske och fiskodling
    Sill och lax är andra självklara delar av julbordet. Laxen som serveras är nästan uteslutande odlad i Norge och ändå påverkar det Östersjön. Hur hänger detta ihop? Och sillen, varifrån kommer den?
  • Ål
    På vissa julbord förekommer fortfarande ål – en hotad art. Vad säger forskningen om läget för ålen?
  • Köttkonsumtion
    Dagens julbord dignar ofta av kött. Vad vi väljer för animalier påverkar en rad miljöfrågor. Vad säger forskningen om hur våra val påverkar övergödningen av Östersjön?

Medverkande:

  • Patrik Henriksson, forskare, Beijerinstitutet, WorldFish och Stockholms universitets Resilienscentrum 
  • Henrik Svedäng, forskare, Stockholms universitets Östersjöcentrum
  • Annika Svanbäck, forskare, Stockholms universitets Östersjöcentrum

Tid: 19 december kl. 8.30-9.15, frukost serveras från kl. 8.00. Det finns också möjlighet att stanna kvar efter seminariet för fortsatta diskussioner.

Plats: Klara Eat & Meet Scandic Hotel Klara, Slöjdgatan 7, Stockholm eller via vår livesändning på denna sida. 

Anmälan: Senast 18 december kan du anmäla dig här.