Särskilt om juristprogrammet

På denna sida får du som läser juristprogrammet vid Stockholms universitet information om hur anmälan och registrering går till för de kurser som du ska läsa en viss termin samt vilka förkunskapskrav som gäller för våra obligatoriska kurser och specialkurser.

4,5 års studier är en lång tid under vilken mycket kan hända. För att du ska kunna behålla din studieplats och klara dina studier under denna tid krävs framför allt att du är en aktiv student och tar ansvar för din egen studiesituation. Du måste själv hålla reda på de regler som gäller för att studera vid Juridiska institutionen.

På juristprogrammets sida i Stockholms universitets digitala utbildningskatalog finns utbildningsplanen (styrdokumentet) för juristprogrammet samt en programöversikt med länkar till samtliga kurser som ingår i programmet. På respektive kurssida hittar du kursplanen som reglerar kursen, schema, kurskontakt och kurslitteratur. Mer utförlig information om varje kurs finns tillgänglig i kursbeskrivningarna som ligger under "Kursupplägg".

Utbildningsplan och programöversikt - juristprogrammet

Panelsamtal: Livet som student på Juristprogrammet

 

Panelsamtal med våra juristprogramstudenter Max och Hanna.

 

För tillträde till undervisning och examination för juristprogrammets kurser krävs godkända resultat i de kurser som anges nedan som förkunskapskrav (gäller för antagna fr.o.m. HT 2012):

Förkunskapskrav - obligatoriska kurser

TERMIN KURS FÖRKUNSKAPSKRAV
Termin 2 - Civilrätt A
- Civilrätt B
Juridisk introduktionskurs
Termin 3 - Civilrätt C
- Civilrätt D
- Associationsrätt
Termin 1 + Civilrätt A
Termin 4

- Skatterätt
- Straffrätt

 

Termin 1-2 samt Civilrätt D och fullgjorda obligatorier i Associationsrätt
Termin 5 - Processrätt
- Folkrätt
- Internationell privaträtt
Termin 1-3 samt fullgjorda obligatorier i Straffrätt
Termin 6 - Rättshistoria
- Förvaltningsrätt med förvaltningsprocessrätt
Termin 1-4 + Processrätt
Termin 7

- Rättsinformatik
- Allmän rättslära

 

Termin 1-5 samt fullgjorda obligatorier i Förvaltningsrätt med förvaltningsprocessrätt



Förkunskapskrav - specialkurser och examensarbete

Specialkurser Obligatoriska kurser om minst 150 högskolepoäng på juristprogrammet. Därutöver tillkommer de särskilda förkunskapskrav som föreskrivs i respektive kursplan.
Examensarbete Samtliga obligatoriska kurser på juristprogrammet.


 

Dispens

För att kunna bli antagen till en kurs måste du uppfylla behörighetskraven. Om du släpar efter med kurser och inte uppfyller kraven kan du ansöka om undantag från förkunskapskrav, så kallad dispens.

Om du inte kan webbregistrera dig vid terminsstart kan det bero på att du inte uppfyller förkunskapskraven. Du kan då ansöka om dispens genom att kontakta studievägledningen vid Utbildningskansliet. 


Betygsstatistik

I dokumenten nedan kan du se statistik över betygsfördelningen på kurserna som ges inom juristprogrammet vid Stockholms universitet.

 

Anmälan till kurser kommande termin

Du som är antagen till juristprogrammet och ska läsa kurser som förstagångsregistrerad ska inför varje termin anmäla vilka kurser (obligatoriska kurser, specialkurser eller examensarbete) som du ska läsa och tacka ja till dessa. Detta för att du sedan ska kunna webbregistrera dig. 

Detta förfarande innebär inte att du som aktiv student måste söka juristprogrammet på nytt. Det är enbart en anmälan för att du ska kunna webbregistrera dig på kurserna inom juristprogrammet vid terminsstart.

Anmälan till kurser inom juristprogrammet görs vanligen senast:
15 oktober till vårterminen och 15 april till höstterminen.

Anmälan öppnar ca. 1 månad innan sista ansökningsdag.


Anmälningsförfarandet

Steg 1:

- Anmälan till kurser görs via antagning.se.
- Logga in med ditt universitetskonto.
- Välj ”Val för programstudenter”.
- Välj sedan "Visa endast kurser inom mitt program som jag kan söka".
- Välj de kurser som du vill läsa nästkommande termin (se gärna studieordningen i programöversikten för juristprogrammet).

Efter att du har loggat in var noga med att kontrollera och ev. uppdatera dina kontaktuppgifter.

Steg 2:

Tacka ja till din plats när du får ditt antagningsbesked.

Steg 3:

Webbregistrering görs via Ladok för studenter under en viss period innan terminen börjar (alternativt kontakta Utbildningskansliet för dispens om du har en villkorad plats). Se mer information under rubriken "Webbregistrering" nedan.


Vilka kurser ska du anmäla dig till?

Som juristprogramstudent anmäler du dig till de kurser som du ska förstagångsregistrera dig på nästa termin enligt juristprogrammets studieordning. Det är därför nödvändigt att du vet vilka kurser som du ska läsa nästa termin innan du gör din ansökan.

Ovan under rubriken "Förkunskapskrav och betygsstatistik" finns en förteckning på samtliga kurser på juristprogrammet samt förkunskapskraven för de olika kurserna.
 

Rangordna dina kurser

Vid anmälan är det av största vikt att du rangordnar dina kursval på rätt sätt om du har för avsikt att även söka andra kurser utanför dina studier på juristprogrammet. Detta då man enbart kan anmäla sig till max. 45 hp per termin.

Kontakta gärna studievägledningen om du har frågor ang. detta.
 

Om det saknas kurser att anmäla sig till

Om inga kurser finns att anmäla sig till så beror det troligen på att din beräknade studietid på juristprogrammet om 4,5 år har passerat och då behöver enså kallad omkullning göras i Ladok. Kontakta i så fall studievägledare Jenny Nyman-Hök omgående via e-post för hjälp med detta.

Om man missat deadline för anmälan till våra obligatoriska kurser finns det möjlighet att göra en sen anmälan fr.o.m. mitten av juli resp. i december. Sen anmälan är dock inte öppen för våra specialkurser eller examensarbete.

Viktigt: Du måste också tacka ja till din plats inom angiven tid - annars förlorar du platsen! Om du glömt att tacka ja och det gäller obligatoriska kurser kan du göra en sen anmälan.
 

Har du tillgodoräknade obligatoriska kurser?

Om du har tillgodoräknat obligatoriska kurser ska du inte anmäla dig till våra obligatoriska kurser enligt ovan via antagning.se då systemet inte känner av tillgodoräknade kurser. Observera att detta enbart gäller obligatoriska kurser (ej anmälan till specialkurser eller examensarbete som görs via antagning.se).

Du ska istället kontakta bitr. studierektor Charlotta Lindström inför nästkommande termin via e-post i slutet av pågående termin/innan terminsstart för hjälp med registrering på aktuella kurser. Anmäl alltså inte vilka obligatoriska kurser du ska läsa nästa termin via antagning.se.

För att kunna registrera dig på och läsa en kurs på juristprogrammet måste du uppfylla förkunskapskraven för aktuell kurs. För dessa redogörs under separat rubrik ovan.

Om du vid anmälningstillfället inte uppfyller förkunskapskraven för den kurs som du anmält dig till blir din plats på kursen villkorad. Om förkunskapskraven kommer att uppfyllas först efter den sista anmälningsdagen, alternativt att dispens krävs, behöver du kontakta Utbildningskansliet för att få hjälp och kan alltså inte webbregistrera dig själv. Kan du däremot webbregistrera dig så innebär det att dispensen är beviljad.
 

Har du tillgodoräknade obligatoriska kurser?

Om du har tillgodoräknat obligatoriska kurser ska du inte anmäla dig till våra obligatoriska kurser enligt ovan. Läs mer under "Hur anmäler jag mig?".

 

Webbregistrering

Webbregistreringen öppnar några veckor innan terminsstart och registrering kan göras senast den andra dagen efter kursens start.  

NYTT: Webbregistreringen görs i Ladok för studenter och från och med 1 januari 2024 måste du som student tillfälligt logga in i Ladok på annat sätt än du brukar.
Läs mer om hur du ska göra här

  1. Logga in på Ladok för studenter. Använd gärna Google Chrome. 
  2. Registrera dig på kursen genom att klicka på den aktuella kursen.
    Registreringarna visas om du väljer ”Registreringsintyg” i menyn eller följer länken ”Se alla dina registreringar”.

 

Kan du inte webbregistrera dig eller uppfyller inte förkunskapskraven?

Om du av någon av anledning inte kan webbregistrera dig (du kanske inte uppfyller förkunskapskraven eller har tillgodoräknade kurser) kontakta studievägledningen på Utbildningskansliet via e-post för hjälp med registrering: juristprogrammet@juridicum.su.se.

Om du har kunnat webbregistrera dig trots att du inte uppfyller förkunskapskraven har du automatiskt beviljats dispens.


Omregistrering

Om du har varit registrerad på en kurs som du inte har ett godkänt resultat på kan du omregistrera dig genom att kontakta kursadministratören för kursen via e-post. Kontaktuppgifterna hittar du på respektive kurshemsida.

Som omregistrerad kan du gå på storföreläsningar och anmäla dig till tenta. Om du vill delta i gruppundervisningen måste du meddela detta till kursadministratören då det endast kan ske i mån av plats.
 

Anmälan till grupp

Anmälan till grupp-/seminarieundervisning görs i Athena en viss tid innan kursen börjar. All information om vad som gäller för respektive kurs finns i Athena. Du behöver vara registrerad på den kurs som du vill gruppanmäla dig till.

Gå direkt till Athena

 

Om du är nyantagen på juristprogrammet var god läs istället informationen på sidan "Ny student".


Avregistrering/avbrott på kurs

Registrerade studenter som vill göra ett tidigt avbrott på en kurs inom juristprogrammet, dvs. avregistrera sig, kan göra det själv via Ladok för studenter inom tre veckor från kursstart. Detta krävs för att kunna ansöka och bli förstagångsregistrerad nästa gång du vill läsa kursen.

Observera att systemet inte räknar från kursens första dag utan det är från kursstartsveckan som tre veckor räknas. Sista dag är alltid en söndag.

Om du redan har hunnit göra en anmälan till gruppundervisning, var god meddela den berörda kursadministratören om ditt planerade avbrott. Kontaktuppgifter finns på respektive kurssida i programöversikten för juristprogrammet eller i Athena

Om du väntar på ett resultat av ett examinationsmoment avvakta med att avregistrera dig tills resultatet har rapporterats. 

Tänk på att det kan få konsekvenser för din rätt att erhålla studiemedel om du avregistrerar dig från en kurs. Kontakta CSN för mer information!
 

Studieuppehåll

Om du vill göra ett uppehåll under utbildningen måste du ansöka om detta på särskild blankett som finns i blankettarkivet på sidan "Under utbildningen".

Det måste föreligga särskilda skäl för att studieuppehåll ska beviljas. Särskilda skäl kan enligt högskoleverkets föreskrifter (HSVFS 1999:1) vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring eller studentfackliga uppdrag. Intyg som styrker de angivna skälen ska bifogas.

Studieuppehåll beviljas endast för hel termin och maximalt två terminer i taget. Om du vill förlänga ditt studieuppehåll måste du ansöka om det. I annat fall löper du risken att förlora din plats. Uppehållet kan på begäran förlängas med maximalt två terminer i taget, men endast genom nytt beslut av institutionen. 

Obs! När du blivit beviljad studieuppehåll får du inte tentera några kurser på juristprogrammet under uppehållet.

Du som är student och har bedrivit studier på juristprogrammet kan som regel vara oregistrerad i tre terminer utan att du förlorar din studieplats på juristprogrammet. Observera dock att treterminsregeln förfaller om studieordningen upphör. Du kan inte heller återkomma till en studieordning som har upphört. 
 

Studieavbrott på programmet

Om du vill avbryta dina studier på juristprogrammet ska du så snart som möjligt anmäla ett definitivt studieavbrott till institutionen genom att kontakta studievägledare Jenny Nyman-Hök

Studieavbrott innebär att du förlorar din plats på utbildningen och måste söka in på nytt via antagning.se om du vill återuppta dina studier.

 

För att ett tillgodoräknande är möjligt måste det som åberopas motsvara kurs/er som ingår i juristprogrammet.

Kurser som i regel brukar kunna tillgodoräknas som icke-juridiska specialkurser om högst 15 hp är främst grundkurser inom ämnen som kriminologi, företagsekonomi, nationalekonomi, statsvetenskap, psykologi, statistik. 

Vi gör tyvärr inga preliminära bedömningar vad gäller eventuella tillgodoräknande av kurser. Det finns inte heller någon lista på kurser som tillgodoräknas eftersom bedömningen av en kurs kan komma att ändras.

Här hittar du all information om tillgodoräknanden inom juristprogrammet

 

I slutet av utbildningen

 

Specialkurser

Foto: Andrey Popov / Mostphotos

Specialkurser är valbara fördjupningskurser på avancerad nivå som läses under de sista terminerna på juristprogrammet. Utbudet består av omkring 25 kurser per termin och ansökan görs terminsvis.

Information om institutionens specialkurser
 

 

 

 

Examensarbete

Foto: Lightfield / Mostphotos


I juristprogrammet ingår ett examensarbete om 30 högskolepoäng. Som termen antyder så avslutar examensarbetet utbildningen.

Information om kursen examensarbete

 

 

Från och med våren 2018 publicerar studenterna själva sina examensuppsatser i DiVA. Ofta finns de publicerade i fulltext och kan laddas ned direkt från sidan. 

Vill du beställa kopia av en examensuppsats som saknas i det Digitala Vetenskapliga Arkivet (DiVA) kan du kontakta institutionens arkivarie på e-post roger.nilsson@juridicum.su.se

 

Breddad rekrytering och studentambassadörer

Mångfaldsprojektet

Mångfaldsprojektet startades vid Stockholms universitet under hösten 2002 och har som syfte att skapa goda förutsättningar för att sammansättningen av studenter på juristprogrammet ska spegla den sociala mångfalden i samhället. 

information om Mångfaldsprojektet

 

Kontakt

Kurskontakt

Kursinformation som scheman, litteraturförteckning, tentamenstillfällen, obligatoriska moment, m.m. hittar du på respektive kurshemsida i programöversikten för juristprogrammet eller i Athena. Där finns även kontaktinformation till kursens kursadministratör. Det är till denna adress du ska maila om du har frågor som berör en specifik kurs.

Se programöversikten för kurser inom juristprogrammet

Kontakta respektive kurs via Athena (inloggning krävs)

 

Utbildningskansliet

Utbildningskansliet kan ge studievägledning och allmän information om kurser och utbildningar vid Juridiska institutionen.

 Kontaktuppgifter till Utbildningskansliet

 

Internationella kansliet

Våra internationella koordinatorer kan svara på frågor om våra utbytesavtal och internationella magisterprogram.

Kontaktuppgifter till Internationella kansliet

På denna sida