Baltic Breakfast: Undervattensljud – varför är det viktigt och hur ska det regleras?
Seminarium
Datum: onsdag 11 januari 2023
Tid: 08.30 – 09.15
Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7, Stockholm samt digitalt
Börja året med att fördjupa dig i hur havets djur uppfattar ljud, hur Sverige och EU arbetar med att reducera undervattenbullret och vad vi behöver bli bättre på! Januari månads Baltic Breakfast ges fysiskt på Scandic Klara i Stockholm, men kan också ses digitalt.
Ljud under vatten kan komma från både naturliga ljudkällor (vågor, regn, vind och från djur) och antropogena källor (sjöfart, fritidsbåtar, konstruktioner, installationer och seismiska undersökningar). De mänskligt orsakade ljudkällorna ökar i takt med att vi bygger upp den så kallade blå ekonomin, som till stor del handlar om att förlägga verksamheter till havs. Samtidigt är många marina djur beroende av ljud för att kommunicera och förstå världen omkring dem. Frågor som forskare försöker förstå är hur olika djur uppfattar och påverkas av ljud.
Undervattenljud regleras idag i Deskriptor 11 för god miljöstatus i EU:s marina strategi. Strategin kräver att "Introduktion av energi, inklusive undervattensbuller, är på nivåer som inte påverkar havsmiljön negativt" och innehåller två indikatorer - impulsiva (till exempel från pålning av vindkraftverk) och kontinuerliga ljud (till exempel från sjöfart). Som ett led i implementeringen av regelverket antog EU:s marina direktörer i slutet av november rekommendationer om tröskelvärden för både impulsivt och kontinuerligt undervattensbuller, men mycket arbete återstår som till exempel att utveckla nationella miljökvalitetsnormer.
Hör Mathias Andersson och Peter Sigray, som i många år forskat i ämnet, berätta om den senaste forskningen och förvaltningen om undervattensljud – vad vet vi och vad vi inte vet och hur måste vi arbeta vidare för att minska undervattensbuller och dess påverkan på våra hav!
Medverkande
Peter Sigray, forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan – KTH.
Mathias Andersson, forskare inom undervattensakustik vid Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI.
Moderator: Ellen Bruno, omvärldsanalytiker vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.
Praktisk information
Seminariet anordnas onsdag 11 januari kl 8.30-9.15, på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.
Fysiskt deltagande kräver anmälan.
Seminariet sänds också digitalt på denna sida. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.
Frågor och diskussion
Vi ser gärna att publiken ställer frågor både före och under webbinariet!
- Maila din fråga till ostersjocentrum@su.se
- Skriv din fråga på Sli.do här eller genom att använda koden #22102
- Diskutera ämnet på twitter #balticbreakfast
Är du journalist? Kontakta oss gärna för att boka separata intervjuer med forskarna!
Om Baltic Breakfast
Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.
Senast uppdaterad: 11 januari 2023
Sidansvarig: Östersjöcentrum