Baltic Breakfast: Utsättningar av ål och lax – hjälp eller stjälp?

Seminarium

Datum: tisdag 14 mars 2023

Tid: 08.30 – 09.15

Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7, samt digitalt

Varje år görs utsättningar av ål och lax i svenska sötvatten för att kompensera för påverkan från vattenkraften. Men det är inte självklart att dessa utsättningar är positiva för fiskbestånden. När miljötillstånden för vattenkraften nu omprövas finns en möjlighet att omvärdera även kompensationsutsättningarna.

 

 

Miljötillstånden för de svenska vattenkraftverken ska omprövas för att verksamheten ska ha moderna miljövillkor och följa miljöbalken. Detta kan komma att innebära nya krav på till exempel fiskvandringsvägar, men också att gamla villkor tas bort.

Kompensationsutsättningarna av lax och ål kom ofta med som villkor i tillstånd för vattenkraft och dammar i början och mitten av 1900-talet.  Utsättningarna skulle främst kompensera yrkesfisket för förlust av naturlig produktion (lax) och uppvandring (ål), men tanken fanns att också upprätthålla de genetiskt unika laxpopulationerna när de inte längre hade möjlighet att reproducera sig i vissa laxälvar. Idag görs utsättningar av ål för att ge utrymme för fiske, men fungerar det verkligen?

Idag vet man mer om vilka effekter utsättningarna har haft på laxens genetiskt skilda populationer. Förståelsen för de olika hoten mot ålen har också ökat betydligt, samtidigt som ålbeståndet inte visar några tecken på återhämtning.

Under denna Baltic Breakfast belyser kompensationsutsättningar av ål och lax från fiskens perspektiv. Hör Johan Östergren berätta om den senaste forskningen om hur utsättningar av lax påverkar laxens genetik och Henrik Svedäng berätta om ålens prekära situation och hur utsättningarna påverkar ålen! 

 

Medverkande

Johan Östergren, docent vid Institutionen för akvatiska resurser, SLU

Henrik Svedäng, docent vid Stockholms Universitet Östersjöcentrum

Moderator: Gun Rudquist, policychef vid Stockholms universitets Östersjöcentrum

 

Praktisk information

Seminariet anordnas tisdag 14 mars kl 8.30-9.15, på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.

Fysiskt deltagande kräver anmälan. 

Anmäl dig här

Seminariet sänds också digitalt på denna sida. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.

 

Frågor och diskussion

Vi ser gärna att publiken ställer frågor både före och under webbinariet!

  • Maila din fråga till ostersjocentrum@su.se
  • Skriv din fråga på Sli.do här eller genom att använda koden #22102
  • Diskutera ämnet på twitter #balticbreakfast

Är du journalist? Kontakta oss gärna för att boka separata intervjuer med forskarna!

 

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.