ALMEDALEN: Hur ska marin miljöövervakning möta åtgärdsbehoven?
Seminarium
Datum: fredag 30 juni 2023
Tid: 15.45 – 16.30
Plats: Almedalsbiblioteket samt digitalt
Långa tidsserier av miljödata utgör den vetenskapliga grunden för förståelse av storskaliga förändringar i havet. Utan tillräcklig kunskap kan inte samhällets behov av kostnadseffektiva åtgärder för ett friskare hav mötas. Nu hotas miljöövervakningen av nedskurna anslag. Vad blir konsekvenserna?
Idag saknas viktig miljöövervakning inom flera områden, till exempel av djurens hälsotillstånd och plankton. Med ny och uppdaterad lagstiftning, såsom naturrestaureringsförordningen och konventionen om biologisk mångfald, kommer också nya krav på miljöövervakning, till exempel av genetik. Seminariet belyser vikten av långa, obrutna tidsserier av miljöövervakningsdata och vilka miljöövervakningsbehov som inte uppfylls idag, samt vad nya lagkrav kommer att innebära. Dessutom diskuteras hur miljöövervakningen kan effektiviseras.
Medverkande:
Agnes Karlson, universitetslektor, docent i marin ekotoxikologi, Institutionen för ekologi, miljö, Stockholms universitet
Mikael Krysell, chef för miljöövervakningsenheten, Havs- och vattenmyndigheten
Praktisk information
Seminariet ordnas i Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, "E22", fredag 30 juni 2023 kl 15.45 - 16.30.
Ingen anmälan krävs.
Seminariet kommer att filmas och streamas på Almedalsveckan Play. Det kommer också att gå att se i efterhand.
Arrangör är Stockholms universitets Östersjöcentrum. Seminariet är en del av arrangemanget Östersjödagarna, som ordnas i Almedalen 29-30 juni av flera lärosäten och andra aktörer i samarbete och leds från Blått centrum Gotland, Uppsala universitet.
Läs mer
Läs om seminariet i det officiella Almedalsprogrammet
Läs mer om Östersjödagarna och övriga seminarier som ordnas inom samarbetet
Senast uppdaterad: 27 juni 2023
Sidansvarig: Östersjöcentrum