Baltic Breakfast: EU:s vattendirektiv och dess effekt på kemikalieutsläpp
Seminarium
Datum: torsdag 15 december 2022
Tid: 08.30 – 09.15
Plats: Scandic Klara, Stockholm, samt digitalt
Baltic Breakfast i december handlar om de ”särskilda förorenande ämnen” som är en del av bedömningen av god ekologisk status i EU:s ramdirektiv för vatten. Får arbetet med att identifiera och övervaka särskilda förorenande ämnen någon reell effekt på vattenkvaliteten?
I dagsläget finns inte mycket kunskap om hur effektiva de åtgärder är som införs i Sverige som resultat av EU:s ramdirektiv för vatten, WFD, och som adresserar kemisk förorening av våra vatten. Åtgärderna ska leda till minskade utsläpp av vissa kemikalier som prioriterats på EU-nivå eller nationellt. Förutom de på EU-nivå prioriterade ämnena har i Sverige hittills 32 så kallade särskilda förorenande ämnen (SFÄ:er) pekats ut som bedöms utgöra ett problem i svenska vattendrag. Dessa nationsspecifikt utvalda SFÄ:er borde teoretiskt sett vara viktiga verktyg för svenskt kemikaliearbete. Men får arbetet med att identifiera och övervaka SFÄ:er och framtagande av åtgärdsprogram någon reell effekt på vattenkvaliteten? Denna komplexa fråga diskuteras under kommande Baltic Breakfast med utgångspunkt i en nyligen genomförd forskningsstudie av hur de svenska utvalda särskilda förorenande ämnena beaktas i domstolsförhandlingar om tillstånd för miljöfarliga verksamhet.
Sverige har genom EU:s vattendirektiv åtagit sig att se till att kust och inlandsvatten har så kallad god kemisk och ekologisk status. Detta bedöms bland annat genom att vattnen undersöks med avseende på om de innehåller vissa farliga kemikalier som bara får finnas i koncentrationer upp till ett visst gränsvärde. Identifiering av vilka ämnen som ska ingå i bedömningen är viktigt för utformningen av övervakningen och åtgärdsprogrammen, och tar stora resurser i anspråk. Det är därför viktigt att mekanismen med utpekande av farliga ämnen som ska följas upp fungerar och leder till faktiska utsläppsminskningar. En av de viktigaste åtgärderna för minskade kemikalieutsläpp i de svenska åtgärdsprogrammen är tillstånd för och tillsyn av vissa verksamheter. Men vad händer när frågor om utsläpp av de särskilda förorenande ämnena ställs på sin spets i domstolsförhandlingar om tillstånd för miljöfarlig verksamhet?
I en nyligen avslutad forskningsstudie utförd av Stockholms universitets Östersjöcentrum och Institutionen för miljövetenskap (ACES) vid Stockholms universitet tillsammans med Företagsekonomiska institutionen och Juridiska institutionen vid Uppsala universitet undersöktes om och hur den svenska Mark- och miljööverdomstolen tar hänsyn till särskilda förorenande ämnen i miljöprövningsärenden. De huvudsakliga slutsatserna är att få fall adresserar de särskilda förorenande ämnena, och när det görs leder förhandlingarna vanligtvis till krav på ytterligare utredningar om utsläpp och förekomst i vatten men sällan till utsläppsbegränsningar och aldrig till att en verksamhets tillstånd påverkas. Ett övergripande problem är också att vattendirektivets grundläggande mekanism med cyklisk förvaltning av vattenmiljön, vilket medför återkommande uppdatering av listan över särskilda förorenande ämnen, krockar med grundläggande krav på förutsebarhet och precisering som ställs på utformandet av verksamheters miljötillstånd. Detta är en stor brist i synnerhet som tillstånd i dagsläget sällan omprövas och uppdateras.
Välkomna till en Baltic Breakfast där forskarna redogör för studien och resonerar mer kring resultaten!
Medverkande
Emma Undeman, docent i miljökemi, Stockholms universitets Östersjöcentrum
Henrik Josefsson, docent i miljörätt, Uppsala universitet
Moderator: Gun Rudquist, policychef, Stockholms universitets Östersjöcentrum
Praktisk information
Seminariet anordnas torsdag (OBS dag!) 15 december kl 8.30-9.15, på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.
Fysiskt deltagande kräver anmälan.
Seminariet sänds också digitalt på denna sida. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.
Frågor och diskussion
Vi ser gärna att publiken ställer frågor både före och under webbinariet!
- Maila din fråga till ostersjocentrum@su.se
- Skriv din fråga på Sli.do här eller genom att använda koden #22102
- Diskutera ämnet på twitter #balticbreakfast
Är du journalist? Kontakta oss gärna för att boka separata intervjuer med forskarna!
Om Baltic Breakfast
Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.
Senast uppdaterad: 5 december 2022
Sidansvarig: Östersjöcentrum