Baltic Breakfast: Hållbart sportfiske – vad är det?

Seminarium

Datum: onsdag 29 maj 2024

Tid: 08.30 – 09.15

Plats: Scandic Klara, Slöjdgatan 7, Stockholm

Allt mer av den fisk som fångas i svenska vatten fångas i sport- och fritidsfisket. Det finns därför ett behov av att säkerställa att förvaltningen är god och gynnar både fiskar och samhälle. Kan återutsättning av fisk vara ett bra verktyg och vilka andra verktyg behövs?

 

 

I takt med att yrkesfisket i Sverige minskar efter vissa arter, till exempel lax och gädda, så ökar det relativa fisketrycket från sportfisket. Det blir därför allt viktigare att undersöka hur detta fiske påverkar bestånden, och fiskeförvaltningen har behov av mer information om vilka som fiskar och hur mycket som fiskas. Liksom i förvaltningen av yrkesfiske bör man kanske också kunna ta samhällsekonomisk och social hänsyn i besluten om fångster och fiskeområden. Dessa frågor behandlas för närvarande av en särskild utredning, som ska resultera i förslag till en ny fiskelag. Men vad säger forskningen om förvaltning av sport- och fritidsfiske? Hur bör den utformas för att säkerställa god status för fisken och ekosystemen, samtidigt som hänsyn tas till andra viktiga samhällsfaktorer?

Inom sportfisket pågår också en förändring i attityd och beteende, liksom i rekommendationerna för hur man fiskar. Idag återutsätts många fångade fiskar istället för att dödas och ätas upp (så kallad ”catch and release”). Är detta ett bra verktyg för en hållbar fiskeförvaltning? Och hur ska det i så fall göras för att i möjligaste mån minska skadan på fisken? 

Välkomna till ett frukostseminarum om hållbart sportfiske!

 

Medverkande:

Patrik Rönnbäck, professor vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet

Samuel Blyth, forskare vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet (Samuel Blyths presentation hålls på engelska, men de presentationsbilder som visas kommer att ha svensk text)

Moderator: Gun Rudquist, policychef vid Stockholms universitets Östersjöcentrum

 

Praktisk information:

Seminariet anordnas onsdag 29 maj kl 8.30-9.15 på Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i Stockholm. Vegetarisk frukost serveras från klockan 8.00.

Fysiskt deltagande kräver anmälan.

Anmälan för fysiskt deltagande

Seminariet sänds också digitalt på denna sida och på su.se/ostersjocentrum/balticbreakfast. För att se livesändningen krävs ingen anmälan. Sändningen går också att se i efterhand.

Ställ gärna frågor till forskarna på slido (#22102) eller genom att maila oss på ostersjocentrum@su.se.

 

Om Baltic Breakfast

Baltic Breakfast är en serie korta frukostseminarier som Stockholms universitets Östersjöcentrum ordnar. De syftar till att presentera den senaste kunskapen rörande centrala miljöfrågor för Östersjön. Frukostseminarierna vänder sig till samhällets olika aktörer som verkar för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Klicka här för att skriva upp dig på vår inbjudningslista och få information om kommande seminarier.