Varje onsdag bjuds du som är student på en rad olika halvtimmeslånga informations- och inspirationsföreläsningar som du kan ha nytta av i dina studier.
Vårt klimat blir allt varmare vilket påverkar ekosystemen för växter och djur. Men det är långt ifrån första gången som jordens klimat förändrats. Wallenberg Academy Fellow Peter Heintzman tar genetiken till hjälp för att undersöka hur förhistoriska klimatförändringar påverkat livet på jorden.
Aula Magna fylldes till brädden två gånger samma dag när Magisterpromotionen genomfördes för de som tagit ut sin examen på avancerad nivå under vårterminen.
Finansiären Formas har beslutat att finansiera 22 forskningsprojekt vid Stockholms universitet om sammanlagt 68 miljoner kronor inom ramen för den årliga öppna utlysningen.
Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi. Professor Eva Lindroth från Fysikum är en långvarig och nära samarbetspartner till Anne L'Huillier.
Stockholms universitet arrangerar aktiviteter med koppling till Nobelpriset i samarbete med Nobelprismuseum. I år kan du bland annat besöka labbet som studerar forntida DNA samt lyssna på forskare som talar om AI och vetenskap, litteraturpriset och mammutar.
Ta chansen att utvecklas som student och skribent! På Studie- och språkverkstaden vid Stockholms universitet möter du kunniga pedagoger som kan ge dig nya färdigheter och utmaningar i dina studier och ditt skrivande.
Under en forskningsexpedition ledd av Linnéuniversitetet och Stockholms universitet till de djupaste delarna av Östersjön i Landsortsdjupet upptäckte forskare nyligen ett område med omfattande utsläpp av den kraftfulla växthusgasen metan från bottensedimenten.
Det vill vi fira med alla våra vänner och alumner. Ta chansen att chans att återse tidigare studie- och arbetskamrater! Det blir öppet hus på institutionerna, fika, presentationer och mingel.
Stockholms universitet hamnar på plats 98 i 2023 års Academic Ranking of World Universities (ARWU), populärt kallad Shanghairankningen. Universitetet ingår därmed i topp-100-listan och ligger på tredje plats bland Sveriges lärosäten.
På Stockholms universitet finns många forskare som kan klimat och klimatförändringar, vi listar några av dem nedan. Våra presskontakter längst ner på sidan hjälper dig gärna att hitta fler.
Stockholms universitet och Region Stockholm har ett samarbetsavtal inom fem områden där det finns ett särskilt behov av forskningsinsatser. Syftet är bland annat att lösa en del av de samhälleliga utmaningar som finns inom områdena.
Den 3 juni 1983 stod Frescatibiblioteket klart, skapat av arkitekten Ralph Erskine (1914-2005). Erskine var en av frontfigurerna inom svensk arkitektur under en stor del av 1900-talet, och i hans arkitektur kan man se naturens inverkan på byggnadernas utformning, något som Frescatibiblioteket är ett tydligt exempel på.
Ett nordiskt samarbete för öppen publicering har inletts mellan Stockholms universitet och Norges arktiska universitet i Tromsø (UiT) och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim (NTNU).
Stockholm University Press har givit ut 50 böcker med open access. Det firades med samtal om fritt tillgänglig kurslitteratur och hur arbetet med öppen publicering ska gå vidare.
Expeditionen ARTofMELT 2023 till Arktis ombord isbrytaren Oden är igång. Julia Muchowski, som är PI för Work Package 10: Physical Oceanography, skriver veckorapporter till oss och berättar hur arbetet ombord går.
Regeringen har beslutat om förordnande av ordförande och andra externa ledamöter i styrelserna för 30 statliga universitet och högskolor på för perioden 1 maj 2023–30 september 2024.
Återigen är professor Patrick Crill (Institutionen för geologiska vetenskaper) bland de bästa forskarna inom området miljövetenskap enligt den framstående akademiska plattformen för forskare, Research.com, 2023 Edition. Grattis!
Under två marsdagar hade hundratals gymnasister stämt träff med Östersjöforskare från Stockholms universitet och SLU på Baltic Sea Science Center på Skansen. Ämnena rörde sig från vad som händer på land till vad som pågår under havsbotten.
Nu får du möjlighet att besöka ett annat land och studera en kurs tillsammans med studenter från andra länder i Europa. Civis lanserar 23 nya BIP, med sista ansökningsdatum 28 februari.
Den frågan har forskare brottats med i decennier. I en nyligen publicerad populärvetenskaplig artikel i Nature Chemistry har Brett Thornton och Christian Stranne från Institutionen för Geologiska Vetenskaper (IGV) och Bolincentrum vid Stockholms universitet sammanfattat kunskapsläget.
Den frågan har forskare brottats med i decennier. I en nyligen publicerad populärvetenskaplig artikel i Nature Chemistry har Brett Thornton och Christian Stranne från Institutionen för Geologiska Vetenskaper (IGV) och Bolincentrum vid Stockholms universitet sammanfattat kunskapsläget.
Den öppna nätkursen “Climate and energy – An interdisciplinary perspective” tar deltagare med på en digital rundtur på Utö utanför Stockholm. Under den virtuella resan kommer deltagarna att möta forskare från flera europeiska universitet och lära sig allt om klimatkrisen, dess orsaker och möjliga lösningar.
Är du redo för ett äventyr? Naturvetenskapliga fakulteten utlyser härmed möjligheten för utbytesstudier på Nanyang Technological University (NTU) i Singapore för nästa läsår. Ansök absolut senast den 31 januari!
Hur har människor och samhällen anpassat sig till klimatförändringar under historien? Frågan undersöks i ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt som leds av Fredrik Charpentier Ljungqvist.
Blåstångsskogarna i Östersjön avger betydande mängder metan, vilket till viss del kan motverka algernas upptag av koldioxid från atmosfären. Detta framgår av en ny studie från Askölaboratoriet, där forskarna mätt flödet av växthusgaser mellan ytvatten och atmosfären under lång tid.
Den 9 december publicerades det första antagningsbeskedet inför vårterminen 2023. 27 261 personer har antagits till utbildningar vid Stockholms universitet, vilket är en ökning med tre procent jämfört med samma period förra året.
Satsningen Baltic Sea Fellows, ett nätverk av unga Östersjöforskare från flera discipliner, gjordes för att stärka miljöforskningen kring Östersjöfrågor vid Stockholms universitet. Resultaten från årets utdelningar av anslag från Vetenskapsrådet och Formas visar att det går bra. Över 25 miljoner har detta lilla gäng dragit in i år.
Satsningen Baltic Sea Fellows, ett nätverk av unga Östersjöforskare från flera discipliner, gjordes för att stärka miljöforskningen kring Östersjöfrågor vid Stockholms universitet. Resultaten från årets utdelningar av anslag från Vetenskapsrådet och Formas visar att det går bra. Över 25 miljoner har detta lilla gäng dragit in i år.
Längst ut på den fyra meter långa båtshaken balanserar den nybyggda driftmätaren. Om några sekunder ska den sjösättas och testas för första gången. I bästa fall ger den mätdata och kan snart plockas upp igen. I värsta fall försvinner den, för alltid.
Grattis till Barbara Wohlfarth, som har tilldelats IPA – International Paleolimnology Association, utmärkelse för enastående gärningar inom paleolimnologi och paleoklimatologi!
För att nå klimatmålen krävs bättre hantering av redan knappa vattenresurser, enligt en ny rapport som släpps under klimattoppmötet COP27 i Egypten. Politiska beslut utan rätt kunskapsunderlag kan äventyra både vattenförsörjningen och viktiga klimatåtgärder.
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljas medel inom naturvetenskap och teknikvetenskap 2022. 38 forskare vid Stockholms universitet beviljats projektbidrag och sex forskare etableringsbidrag om sammanlagt närmare 164 miljoner kronor:
Att vara studentambassadör innebär att ha ett flexibelt, meriterande och avlönat extrajobb som går utmärkt att kombinera med studier. Just nu pågår rekrytering inför 2023.
Under årets ForskarFredag den 30 september kunde gymnasieklasser stämma träff med olika Östersjöforskare på Skansens Baltic Sea Science Center. Där fick de höra om allt från Östersjöns historia, kemikalier, plankton och fiske. Förutom fakta fick de med sig olika sätt forskare arbetar på, och vilka utmaningar de kämpar med.
Under årets ForskarFredag den 30 september kunde gymnasieklasser stämma träff med olika Östersjöforskare på Skansens Baltic Sea Science Center. Där fick de höra om allt från Östersjöns historia, kemikalier, plankton och fiske. Förutom fakta fick de med sig olika sätt forskare arbetar på, och vilka utmaningar de kämpar med.
Se film med årets Nobelpristagare i medicin Svante Pääbo när han 2017 föreläste om människans ursprung och neandertalarnas DNA i Aula Magna vid Stockholms universitet.
Vilka oskrivna regler finns det i den svenska universitetsmiljön som kan vara svåra att förstå för forskare från andra länder? Hur fungerar det med etikprövning, personnummer och forskningsfinansiering? Det hoppas en ny guidebok kunna ge svar på.
Läckaget av metangas från Nord Stream-ledningarna ger en stor lokal effekt på havskemin, men den globala klimatpåverkan blir sannolikt liten. Detta enligt geokemisten Volker Brüchert vid Stockholms universitet.
När när studenterna vid kursen i maringeofysiska karteringsmetoder tar upp sedimentkärnor från Östersjöns botten används de genast i forskningen. Inget provmaterial går till spillo. Att kunna kartera havsbotten är en hett eftertraktad kompetens på dagens arbetsmarknad.
Forskare vid IGV, under ledning av Helen Coxall, undersöker marina planktons reaktion på klimatförändringar i Norra ishavet. Forskarna har provtagit planktoniska foraminiferer direkt från vattnet och havsbottensedimenten under SAS-expeditionen 2021 med isbrytaren /Oden/. De kommer att använda dessa prover för att undersöka hur olika arter har reagerat på varma perioder tidigare och hur de anpassar sig till en global uppvärmning. Den här artikeln innehåller mer information om projektet och om de framsteg som forskarna har gjort hittills.
Stockholms universitets forskningsfartyg RV Electra ger sig idag iväg över Östersjön för en stor tvärvetenskaplig expedition utanför finska kusten. Genom omfattande provtagningar i sediment, vatten och luft ska forskarna vid det nya kust- och klimatcentrumet CoastClim kartlägga hur stora mängder metan från havsbotten som når atmosfären och påverkar klimatet.
Stockholms universitet hamnar på plats 90 i 2022 års Academic Ranking of World Universities (ARWU), populärt kallad Shanghairankningen. Universitetet ligger på tredje plats bland Sveriges lärosäten.
Metanutsläpp från havsbottnar kan öka vid varmare vattentemperaturer, enligt en ny studie från bland annat Stockholms universitet, och Christian Stranne är en av forskarna.
Varmare hav kan leda till att stora mängder metan frigörs från havsbottnarna, vilket kan förstärka klimatuppvärmningen. I en ny studie utvecklas en metod för att förstå mikroorganismers roll vid ökande utsläpp av metan från havsbottnar.
Stockholms universitet rankas på första plats i Sverige när det gäller nio ämnen i Shanghairankningens ämnesrankning, Global Ranking of Academic Subjects 2022, som presenterades i juli.
Arjen Stroeven och Ian Brown leder varsin forskargrupp som under december till februari 21/22 ingick i forskningsexpeditionen DML 2021/22 till Antarktis. Antarktis har jordens största inlandsisar. Om de smälter får det oöverskådliga globala konsekvenser. Målet för expeditionen var att samla data som hjälper klimatforskningen att följa och bedöma förändringar i istäcket.
Fortsatt arbete med att minska läckagen av näring från land, stopp för det industriella fisket nära kusten och kraftfull implementering av EU:s nya kemikaliestrategi. Det är några av de åtgärder som Östersjöforskarna vid Stockholms universitet, som deltog i senaste Baltic Breakfast, lyfter fram som särskilt viktiga inför det kommande riksdagsvalet.
Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet och visar hur spännande forskning är. Vi söker nu forskare som vill delta!
Civis-alliansen, där Stockholms universitet ingår som ett av tio lärosäten i Europa, erbjuder flera kurser för studenter som vill plugga utomlands en kortare period vid ett eller flera partneruniversitet.
Snart är det sommar och kanske semester vid havet? Men vad är det som döljer sig under ytan? Det slingriga som växer på botten? Kryper mellan stenarna? Eller som trasslat in sig fisknätet? Svaren finns i den digitala fälthandboken Livet i havet, som nu finns i en ny och uppdaterad version.
Askölaboratoriet är en av elva svenska marinbiologiska forskningsstationer som i år går med i det europeiska nätverket European Marine Biological Resource Centre (EMBRC). Genom samarbetet är forskningsstationerna tillgängliga för gästforskare inom nätverket, både nationellt och internationellt.
Askölaboratoriet är en av elva svenska marinbiologiska forskningsstationer som i år går med i det europeiska nätverket European Marine Biological Resource Centre (EMBRC). Genom samarbetet är forskningsstationerna tillgängliga för gästforskare inom nätverket, både nationellt och internationellt.
Istungor är flytande förlängningar av glaciärer. Om Grönlands näst största flytande istunga bryts upp kan den sannolikt inte återhämta sig om inte jordens framtida klimat blir avsevärt kallare. Detta är resultaten av en ny studie, publicerad i Nature Communications.
Late Holocene peat paleodust deposition in south-western Sweden - exploring geochemical properties, local mineral sources and regional aeolian activity
Rienk Smittenberg, universitetslektor i Organisk isotopgeokemi vid institutionen för geologiska vetenskaper, är en av de nya biträdande redaktörerna på tidskriften ‘Organic Geochemistry’
Stockholms universitet antog 3278 nya studenter. Det är en ökning på 6,3 procent och det högsta antalet som någonsin har antagits till internationella masterprogram vid Stockholms universitet.
Även om det har gått 18 år så minns Stuart Penney fortfarande vilket starkt avtryck Erasmusutbytet lämnade på honom. Bland annat öppnade året hans ögon för internationellt arbete, vilket är något han ägnar sig åt i dag.
Geologen Wei-Li Hong tilldelas 14 miljoner kronor från Ragnar Söderbergs stiftelse för att forska om hur mineralet silikat kan neutralisera koldioxid på havsbottnar.
Titta in på streamen från webbkameran på vår väderstation och se hur havet ser ut just nu! Går vågorna, skiner solen, eller är det natthimlen som speglas i havet? Kanske får du syn på en havsörn eller någon av de fåglar som häckar på öarna.
Klimatavtrycket orsakat av en konferens i Paris skulle vara tusen gånger större om den sker på plats, jämfört med om konferensen skulle genomföras digitalt. Det visar en mindre studie gjord av klimatforskare vid Stockholms universitet.
Tack vare ett nytt läs- och publiceringsavtal tecknat av universitetsbiblioteket kan forskare vid Stockholms universitet publicera artiklar med öppen tillgång i ännu fler tidskrifter från Springer Nature, bland annat Nature.
Storskarv, av underarten mellanskarv, började öka kraftigt i antal under 90 talet i Sverige och finns idag utmed hela Sveriges kust och vid många sjöar. Eftersom den äter en hel del fisk och bor i illaluktande kolonier under häckningstiden är det en ganska impopulär fågel. Men skarven kan ge värdefull information om miljögiftssituationen enligt en ny studie som genomförts i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Naturhistoriska riksmuseet (NRM) och Stockholms universitet.
I en namninsamling som koordinerats av Marlene Ågerstrand, forskare inom exotoxikologi och Baltic Sea Fellow, kräver över hundra forskare från hela Sverige att klimat- och miljöminister Annika Strandhäll verkar för att inrätta en internationell miljögiftspanel. Nu har ministern svarat att hon ska ta med sig frågan till FN:s miljöförsamlings möte.
Atlanttorsk och bläckfisk förekommer mycket längre norrut än man tidigare trott. Som första forskare i världen har Pauline Snoeijs Leijonmalm vid Stockholms universitet tillsammans med sitt forskarteam kartlagt fiskbeståndet i centrala Norra Ishavet. Upptäckten, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, visar att det finns ett fungerande men känsligt ekosystem runt Nordpolen.
En podcast om kvinnor i forskarvärlden. Roxana Cremer pratade med fem forskare från Stockholms universitet om vad som förde dem till vetenskap och akademi, vad de tycker om och inte tycker om och bad dem om råd för unga forskare.
Barbara Wohlfarth, Professor i Kvartärgeologi, har valts till ledamot i Ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap på Vetenskapsrådet för 2022–2024
Äntligen. Efter 25 års planering har nu världens hittills största rymdteleskop, James Webb, nått sin omloppsbana i rymden. Teleskopet gör mätningar i infrarött ljus och kommer bland annat att kunna undersöka atmosfären på planeter i andra solsystem och se längre tillbaka i universums historia än någonsin tidigare. Instrumentet som fångar upp det allra svagaste infraröda ljuset är utvecklat i Sverige av forskare från bland annat Stockholms universitet.
För första gången har internationellt team av forskare fastställt hur stabiliteten i planetens system påverkas av syntetiska kemikalier och andra nya ämnen som översvämmar miljön.
Det kan kännas överväldigande att börja studera vid universitetet, en helt ny värld som öppnar sig. Kanske är du lika delar pepp och nervös. Lugn, de flesta känner så i början.
En enkätundersökning som skickades ut i våras till de alumner som tog examen år 2018 och 2019 visar att 80 % av de som svarade är nöjda med sin studietid vid Stockholms universitet. En starkt bidragande faktor till en positiv studieupplevelse är om och i vilken grad alumnerna upplevde sig ha fått information om jobbmöjligheter och karriärstöd.
En enkätundersökning som skickades ut i våras till de alumner som tog examen år 2018 och 2019 visar att 80 % av de som svarade är nöjda med sin studietid vid Stockholms universitet. En starkt bidragande faktor till en positiv studieupplevelse är om och i vilken grad alumnerna upplevde sig ha fått information om jobbmöjligheter och karriärstöd.
Med restriktioner och stängda gränser satte pandemin stopp för vårt resande till andra länder. Istället frodades så kallad "staycation" med resor i närområdet. Reserestriktionerna innebar också många positiva effekter för klimatet. Men vad händer med vår identitet när vi inte fyller på med erfarenheter från fjärran platser? Kommer vi att återgå till gamla vanor när pandemin är över – eller vet vi bättre nu?
I ett nytt tvärvetenskapligt projekt ska forskare reda ut kopplingen mellan fysiska och biologiska processer kring utbredningen av algblomningar och ta fram verktyg som kan förutse hur de förändras i ett varmare klimat.
Vetenskapsrådet har beslutat om etableringsbidrag och projektbidrag inom naturvetenskap & teknik. Sammanlagt tilldelas Stockholms universitet nästan 192 miljoner kronor.
Alasdair Skelton är professor i geologi, föreståndare för Bolincentret, entusiastisk informatör på Kulturhusets golv och på väg till klimattoppmötet COP 26 i Glasgow.
Helen Coxall (Institutionen för geologiska vetenskaper) och Margret Steinthorsdottir (Naturhistoriska riksmuseet) tillsammans med kolleger från Storbritannien och USA har publicerat en artikel i tidskriften Eos som beskriver deras senaste samarbetsinsatser för att bygga en interaktiv plattform för katalogisering av palaeohavstemperatur proxydata.
IGV forskare och medarbetare är tillbaka på torrt land efter en lyckad expedition med Icebreaker Oden i Ishavet. Expeditionen var en del av den internationella Synoptic Arctic Survey 2021 och varade i 58 dagar.
I september träffar 15 unga forskare sina mentorer för första gången, och därmed börjar den tredje omgången av humanvetenskapliga områdets mentorsprogram. Annika Ullman, professor i pedagogik, är ansvarig och den som har arbetat med matchningsprocessen.
Stockholm University is ranked 74 in the 2021 Academic Ranking of World Universities, also known as the Shanghai Ranking, placing the university second in Sweden.
Den 14 augusti mättes Kebnekaises sydtopp till 2 094,6 meter över havet av forskare från Tarfala forskningsstation. Det är den lägsta höjden som har uppmätts sedan mätningarna startade på 1940-talet och nästan två meter lägre än motsvarande tid förra året.
Klippor längs Östersjöns kust är oftast täckta av fintrådiga alger och blåstång. Detta är en av Östersjöns viktigaste miljöer och forskningsmässigt högaktuell. Men vad finns där och hur fungerar det egentligen? I sommar finns en unik möjlighet för allmänheten att bidra till vetenskapen.
Klippor längs Östersjöns kust är oftast täckta av fintrådiga alger och blåstång. Detta är en av Östersjöns viktigaste miljöer och forskningsmässigt högaktuell. Men vad finns där och hur fungerar det egentligen? I sommar finns en unik möjlighet för allmänheten att bidra till vetenskapen.